نوشتن، یکی از مهارت‌های مهمی است که به کودکان کمک می‌کند تا تفکر خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. نوشتن می‌تواند برای کودکان وسیله‌ای برای بیان ایده ها و احساسات، به اشتراک گذاری تجربیات و ابراز خلاقیت باشد. همچنین، نوشتن می‌تواند برای کودکان فرصتی فراهم کند تا مهارت های زبانی و کلامی خود را تقویت کرده و دایره لغاتشان را افزایش دهند. اگر فرزندتان به نوشتن علاقه دارد و یا استعداد نویسندگی را در او تشخیص داده اید، و در حال حاضر به دنبال یک راه حل یا راهنمای مسیر می گردید، تبریک می گوییم! جای درستی آمده اید. در این مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه به تقویت مهارت نوشتن در کودکان بپردازید. همراه سایت کتاب و کودک باشید.
تقویت مهارت نوشتن در کودکان

روش های تقویت مهارت نوشتن در کودکان

1. نوشتن مانند یک ورزش است!

حتما تا به حال پیش آمده که یک ورزش و یا یک بازی تحرکی را به صورت تفریحی و یا حرفه ای انجام داده باشید. ورزش یا بازی خود را چطور شروع می کنید؟ آیا همان لحظه تصمیم می گیرید و بی درنگ شروع می کنید؟ و یا قبل از شروع، خود را با نرمش های به خصوصی آماده می کنید؟
 
اگر جمله اول در مورد شما صدق می کند، مسلماً هنگام ورزش یا بازی فوراً خسته می شوید و بازدهی مورد علاقه تان را نخواهید داشت. اما اگر جمله ی دوم در مورد شما صادق است و پیش از شروع، زمان مشخصی برای نرمش کردن می گذارید، طبعاً موفق تر از گروه اول خواهید بود.
 
نویسندگی و به طور کل انجام هر کاری به صورت حرفه ای، نیازمند ایجاد آمادگی جهت انجام درست آن است. به بیان دیگر نوشتن مانند یک ورزش است که قبل از شروع ابتدا باید با انجام دادن نرمش هایی، ذهن فرزند خود را گرم کنید! پس در زمینه تقویت مهارت نوشتن در کودکان عجله نکنید و ابتدا شرایط لازم برای آمادگی فرزندتان را فراهم کنید. شما که انتظار ندارید یک شبه فرزندتان قله های نویسندگی را فتح کند؟!

حتما مقاله روش های پرورش کودک باهوش در دوران بارداری را مطالعه نمایید.

نوشتن مانند یک ورزش است!

2. نرمش های نویسندگی

اقداماتی وجود دارد که مانند نرمش و حرکات کششی قبل از شروع ورزش عمل می کنند. در ادامه به چند مورد از نرمش های نویسندگی برای تقویت مهارت نوشتن در کودکان، اشاره شده است:
  • برای فرزندتان از نوزادی و حتی دوران جنینی قصه بگویید و با او بسیار صحبت کنید. این عمل حتی ضریب هوشی فرزندتان را هم بالا می برد. 
  • آلبوم عکس های خانوادگی خود را باهم نگاه کنید و از فرزندتان بخواهید در مورد آنها صحبت کند و احساساتش را در مورد اتفاقات مختلف بیان کند.
  • هنگامی که برای کودکتان داستانی می خوانید، در قسمت های مختلف مکث کنید و از او بخواهید اتفاق بعدی را پیش بینی کند.
  • زمانی که داستان تمام شد درمورد اتفاقات و شخصیت های کتاب صحبت کنید. برای مثال از او بپرسید: “ تو اگر جای این شخصیت بودی چیکار می کردی؟ ” و یا “ تا به حال این اتفاق برای تو افتاده؟ ”
  • از فرزندتان بخواهید پایان یکی از کتاب های داستانی اش را آن طور که دوست دارد تغییر بدهد. اگر توانایی نوشتن داشت، بنویسد و اگر نه برای شما بگوید و شما بنویسید. 
  • کودکان را نسبت به محیط اطراف کنجکاو کنید؛ برای مثال یک میوه یا یکی از اسباب بازی هایش و یا هر چیزی را نشان دهید و از او بخواهید یک جمله درمورد آنها بگوید. فراموش نکنید که این جملات را حتما در جایی ثبت کنید.
  • پس از اینکه مرحله ثبت جملات را مدتی انجام دادید، از آنها بخواهید یک پاراگراف یا یک صفحه در مورد وسایل مختلف بنویسند.
  • در مرحله آخر از کودکان بخواهید که با آن شخصیت ها یک داستان بسازند. اکنون فرزندتان آماده  انجام ورزش اصلی است.

یکی از موضوعات بسته آموزشی هوش ساز، روش‌های قصه گویی و کتابخوانی برای کودکان است، این دوره را از دست ندهید!

نرمش های نویسندگی

3. نوشیدن آب در ورزش نویسندگی 

حتما بعد از مدتی ورزش سخت به مقداری آب احتیاج دارید تا تجدید قوا کنید و به ادامه ورزش خود بپردازید. در حوزه نویسندگی کودکان، تشویق کردن حکم همان آب آشامیدنی را دارد. همان که بعد از مدتی دویدن و خستگی، بیشتر از هر چیز به آن نیاز دارید. از نظر برخی از روانشناسان و محققان، بزرگ ترین تاثیر مثبتی که والدین می توانند بر فرزندانشان داشته باشند، از طریق تشویق کردن است. اما تشویق کردن هم راه و روش های خودش را دارد. برای مثال از کجا بدانیم که چه چیزی را مورد تشویق قرار دهیم؟
 

1. تشویق به نوشتن

مهم ترین قدم برای تبدیل یک کودک به یک نویسنده، تشویق به نوشتن است. با تشویق به نوشتن در مورد موضوعاتی که برای کودکان جذاب هستند و همچنین اجازه به نوشتن در مورد تجربیات خودشان، به آن‌ها اعتماد به نفس و داستن نگاه خلاقانه در این زمینه را هدیه می دهید.
 

2. تشویق به خواندن 

کتاب‌های مختلف به کودکان کمک می‌کند تا دایره لغات خود را افزایش دهند و به ایده‌های جدیدی برای نوشتن دست پیدا کنند. بنابراین برای داشتن کودک نویسنده، با تهیه کتاب های مختلف او را تشویق به خواندن کنید.
 

شاید برای شما سوال پیش بیاید که چه کتاب‌ هایی برای کودکان بخرید؟ برای پاسخ به این سوال پیشنهاد میشود مقاله معیارهای انتخاب کتاب برای کودکان را مطالعه کنید!

چند نکته مهم در تقویت مهارت نوشتن در کودکان

چند نکته ی مهم که نباید فراموش کنید :
  • از فرزندتان بخواهید که نوشته‌هایش را برای شما بخواند و سپس بازخورد موثری به او بدهید. با این کار، او را تشویق می‌کنید که در نوشتن بهتر شود.
  • کتاب هایی با موضوعات مورد علاقه فرزندتان  تهیه کنید زیرا به آن‌ها کمک می کند تا ایده‌های خود را تقویت کنند و به نوشتن علاقمند شوند.
  • یک دفترچه یادداشت به کودکان کمک می‌کند تا ایده‌های شان را ثبت کرده و به نوشتن علاقه‌مند شوند. به آن‌ها بگویید که هر چیزی که به ذهنشان می‌رسد در دفترچه یادداشت بنویسند.
  • برگزاری چالش‌های خواندن و نوشتن می‌تواند به کودکان کمک کند تا به نوشتن علاقمند شوند و تمرین کنند. به آن‌ها بگویید که در هر هفته یک کتاب بخوانند و در مورد آن بنویسند.
نوشیدن آب در ورزش نویسندگی

سخن آخر

در این مقاله روش ها و توضیحاتی ارائه داده شد تا اگر علاقه دارید فرزندتان در آینده نویسنده شود، قدرت بیان خوبی داشته باشد و حتی در نوشتن انشاهای خود تسلط داشته باشد، کمک حال شما در مسیر تقویت مهارت نوشتن در کودکان خود باشند. با این راهکارها، می‌توانید کودکان خود را تشویق کنید تا به نوشتن علاقمند شوند و مهارت‌های نوشتاری خود را بهبود بخشند.
 
والدین محترم چنانچه شما همه این مراحل را با دقت و صبر و حوصله انجام دهید، مطمئن باشید که در مرحله آخر داستان هایی از کودکتان می شنوید و می خوانید که باعث شگفتی تان می گردد. همچنین، باید به کودکان خود فرصت کافی برای تمرین کردن و نوشتن بدهید و از آن‌ها انتظار نتیجه فوری نداشته باشید؛ زیرا نوشتن مهارتی پیچیده است و نیاز به تمرین و بردباری بسیار دارد.
امتیاز دهید