بودن در طبیعت برای انسان ها و به خصوص کودکان، همیشه هیجان انگیز و شگفتی آفرین است اما علاقه برخی از کودکان کمی فراتر از حالت عادی می رود و بسیار بیشتر از دیگران از طبیعت لذت می برند. برای مثال ممکن است فرزندی داشته باشید که اگر او را به باغ یا جنگل ببرید، مدام بخواهد خاک بازی کند یا اگر به دریا و استخر می روید به هیچ عنوان دوست نداشته باشد آب را ترک کند. همچنین به نگه داشتن حیوانات خانگی علاقمند می باشد، مطالب دانستنی در مورد حیوانات و جانوران مختلف، کتاب های مورد علاقه او را تشکیل می دهد. اگر در دوران نوجوانی است، به برنامه های رازبقا بسیار علاقه نشان می دهد. اصولا این کودکان بسیار تمایل دارند وسایل یا موجودات مختلف را زیر میکروسکوپ یا با ذره بین مشاهده کنند. اگر ویژگی های ذکر شده برایتان آشناست و آنها را در فرزندتان تشخیص داده اید، احتمال زیاد فرزند شما دارای هوش طبیعت گرا می باشد. برای اطلاعات بیشتر راجع به این هوش و راه های تقویت آن، با سایت کتاب و کودک همراه باشید.

هوش طبیعت گرا

چگونه می توان هوش طبیعت گرا را در کودکان تشخیص داد؟

این دسته از کودکان به معنای واقعی کلمه از بودن در طبیعت انرژی می گیرند و بسیار علاقه دارند در مورد پدیده های طبیعی اطلاعاتی داشته باشند. برای مثال در مورد نحوه درست شدن آتش فشان، باران، باد، طوفان و … . به همین خاطر در مدرسه هم به درس علوم بسیار علاقه نشان می دهند.
 
آنها عشق و علاقه ی زیادی نثار حیوانات می کنند و نسبت به آنها حساس هستند. برای مثال اگر حیوانی گرسنه را در خیابان ببینند، حتما برای او غذایی تدارک می بینند یا اگر پرنده زخمی شده ای پیدا کنند، قطعا به او رسیدگی می کنند و از او نگهداری می کنند.
 
در دوران کودکی اگر آنها را به اسباب بازی فروشی ببرید، معمولا اسباب بازی هایی را انتخاب می کنند که شکل حیوانات را دارند و شبیه حیوانات مختلف هستند.

حتما مقاله روش های پرورش کودک باهوش در دوران بارداری را مطالعه نمایید.

ارتباط هوش طبیعت گرا با میزان خلاقیت

به هوش طبیعت گرا هوش هستی گرا هم گفته می شود زیرا همان طور که می دانید طبیعت قبل از به وجود آمدن بشر، در این هستی وجود داشته است. به همین دلیل تاثیر زیادی در خلاقیت و آرامش ما ایفا می کند.
همچنین استفاده از طبیعت برای پرورش خلاقیت کودکان، یکی از روش های اصلی پرورش خلاقیت در رویکرد رجیو امیلیا می باشد که به طور مفصل در مقاله ای با همین موضوع راجع به آن توضیح داده شده است.

تقویت هوش طبیعت گرای کودکان

برای داشتن کودکانی شادتر و خلاق تر و همچنین تقویت هوش طبیعت گرای آن ها، می توانید از یک سری فعالیت ها استفاده کنید تا بچه ها ارتباطشان با طبیعت بیشتر شود. در این فعالیت ها سعی می کنیم ارتباطی میان حواس پنج گانه بچه ها و طبیعت برقرار کنیم. این فعالیت ها عبارت اند از:

1. حس بینایی در طبیعت

از کودک خود بخواهید یک دقیقه کامل اطرافش را نگاه کند و هر چه که می بیند بازگو کند. پاسخ او می تواند یک تخته سنگ باشد. می تواند پرندگان، گل های رنگارنگ و موجوداتی از این قبیل باشد. سپس در مورد چیزهایی که دیده با او گفتگو کنید برای مثال بپرسید؛ این پرنده تو را یاد چه چیزهایی می‌اندازد؟ فکر میکنی این سنگ چطور به اینجا آمده؟

2. حس چشایی در طبیعت

میوه های مختلف را برای کودک‌تان فراهم کنید و چشمانش را ببندید. سپس میو‌ها را در دهانش بگذارید و از او بخواهید آنها احساسش را از خوردن آن میوه ها بازگو کند.
فرزندم هوش طبیعت گرای سرشاری دارد، چگونه آن را تقویت کنم؟

3. حس شنوایی در طبیعت

برای تقویت هوش طبیعت گرا، فرزندتان را به طبیعت ببرید. ترجیح بر این است که مکانی خلوت باشد. اگر او را به پارک ببرید، وسایل بازی و سرو صدای ناشی از ازدحام، تمرکز او را به هم می زند. در نتیجه بردن به کوه، باغ یا کنار رودخانه می تواند گزینه ی مناسب تری باشد.
از او بخواهید یک دقیقه چشم هایش را ببندد و دقیق به صداهای اطراف گوش دهد. سپس از او بپرسید چه صداهایی می شنود؟ پاسخ او می تواند مختلف باشد؛ صدای وزش باد، خروش آب یا رودخانه، آوای پرندگان و حتی صدای سکوت طبیعت.
بدیهی است که برای این سوال پاسخ درست یا اشتباهی وجود ندارد. هدف ما صرفا افزایش توجه او است، صداهایی که ممکن است تا به حال به آنها توجهی نداشته و ساده از آنها عبور می کرده است.

4. حس بویایی در طبیعت

از او بخواهید به بوها توجه کند. ممکن است آتشی روشن کرده باشید و بوی چوب سوخته به مشامش برسد یا ممکن است در حال پختن یک غذا باشید و بوی غذا به مشامش برسد. بوی گل های متفاوت و در کل هر چیزی را که با حس بویاییش آن را حس می کند را تلاش کند تا برای شما بازگو کند.

مقاله تقویت مهارت حل مسئله در کودکان با داستان های تاریخی، به شما کمک خواهد کرد تا مهارت حل مسئله کودک خود را پرورش دهید!

5. حس لامسه در طبیعت

اجازه دهید کودکان هر چیزی که داخل طبیعت هست را (در صورت بی خطر بودن) لمس کنند؛ مانند تنه  درختان، سنگ های مختلف، برگ ها، آب رودخانه و… سپس به شما بگویند که چه جنسی داشته و چه حسی به آنها منتقل کرده است. این فعالیت باعث پرورش هوش طبیعت گرای فرزند شما خواهد شد.

چند نکته مهم در تقویت هوش طبیعت گرای کودکان

چند نکته مهم را در رابطه با پروش هوش طبیعت گرای کودکان خود به خاطر داشته باشید:
_ بهتر است فعالیت های ذکر شده را به صورت گروهی و خانوادگی انجام دهید. اگر فقط از بچه ها بخواهید این کارها را انجام دهند کمی حالت آموزشی پیدا می کند و ممکن است علاقه ی آنها فروکش کند اما اگر به صورت خانوادگی انجام شود بسیار هیجان انگیز تر خواهد بود و جذابیت بیشتری برای کودکان پیدا خواهد کرد.
_ طبیعت را به خانه تان بیاورید! می توانید چند گل آپارتمانی تهیه کنید تا کودکان ارتباطشان با طبیعت بیشتر شود. همچنین می توانید چند گلدان بخرید و با کمک بچه ها یک سری گیاه یا سبزی بکارید و آنها را مسئول آب دادن به گیاهان کنید. فرزند شما از روند رشد آنها بسیار هیجان زده خواهد شد و بعد از یک مدت که سبزی ها را می چینید و کنار غذا سرو می کنید، لذت آنها را خواهند چشید. اگر آکواریوم یا حیوان خانگی دارید می توانید فرزندانتان را مسئول غذا دادن به حیوان ها قرار دهید.

سخن آخر

در این مقاله هوش طبیعت گرا و راه های تقویت آن را باهم بررسی کردیم. در جامعه امروزی بسیار حائز اهمیت است که هرچه زودتر هوش و استعداد فرزندانمان را تشخیص دهیم و در مسیر رشد و پرورش آنها قدم برداریم. در سری مقاله های هوش های هشتگانه سعی دارم توضیحاتی راجع به انواع هوش به شما عزیزان ارائه کنم تا کمکی باشد به شناخت بیشتر کودکان امروز و آینده سازان فردا.
در همین حوزه دوره ای تدارک دیده شده تحت عنوان دوره هوش ساز که بسیار کامل‌تر می باشد و با استفاده از آن تحول زیادی در هوش و خلاقیت فرزندتان ایجاد خواهد شد. اگر دوست دارید فرزندانتان با طبیعت بیشتر ارتباط برقرار کنند و از این طریق هم خلاق تر باشند و هم شادتر، این دوره را از دست ندهید.
4.3/5 - (6 امتیاز)