آیا فلسفه برای کودکان آموزش مفاهیم فلسفی است؟ یا بیان نظرات فیلسوفان درمورد چیستی زندگی؟ یا صرفا کلمه ای برای اثبات روشنفکری و نمایش آن؟ هیچ کدام!

کلمه فلسفه یک واژه یونانی به معنی دوستدار دانایی و خرد است. پایه فلسفه برای کودکان هم از همینجا برگرفته شده است؛ یعنی پرورش قدرت تفکر و تربیت کودکان و نوجوانانی که دوستدار دانایی، استدلال و تجزیه و تحلیل هستند تا با به دست آوردن قدرت تصمیم گیری بهتر، زندگی راحت تر و عاقلانه تری داشته باشند. 

اگر کنجکاو هستید در این رابطه بیشتر بدانید و به جواب سوال فلسفه برای کودکان چیست، برسید، همراه سایت کتاب و کودک باشید.
فلسفه برای کودکان

در فلسفه برای کودکان به چه موضوعاتی پرداخته می شود؟

فلسفه برای کودکان به مجموعه‌ای از فعالیت‌ها و مسائل فکری اشاره دارد که به کودکان کمک می کند درک و تفکرشان درباره مسائل پایه‌ی زندگی و جهان اطراف ارتقا پیدا کند.
 

فلسفه به کودکان کمک می‌کند تا بتوانند بهتر درک کنند که جهان چگونه کار می‌کند و چگونه آن را تجربه می‌کنند، همچنین برای کمک به توسعه مهارت‌هایی مانند تفکر منطقی، تفکر انتقادی، خلاقیت و توانایی حل مسئله بکار می‌رود. 

برخی از سوالاتی که در فلسفه ی کودکان به آن پرداخته می شود به شرح زیر است:
  • چه چیزی واقعی است؟
  • چگونه می‌توانیم مطمئن باشیم که چیزی وجود دارد؟
  • چرا باید انسان خوبی باشیم؟
  • چه کاری برای رسیدن به شادی باید انجام دهیم؟
  • چرا باید به دیگران احترام بگذاریم؟ و…..
این مسائل، کودکان را به تفکر درباره مفاهیمی اساسی مانند واقعیت، عدالت، شادی، توانایی تفکر و تأمل درباره جهان و خودشان وا می دارد.
در فلسفه برای کودکان به چه موضوعاتی پرداخته می شود

به عنوان یک والد چگونه فرزندتان را قانع می کنید که نباید با تقلب یک مسابقه را ببرد؟

یکی از مواردی که در آن فلسفه به کمک ما می آید، آموختن مسئولیت اجتماعی به فرزندانمان می باشد. مسئولیت اجتماعی مرتبط با این است که در موقعیت‌های مختلف اجتماعی، ما به چه میزان مسئولیت داریم تا با دیگران به خوبی رفتار کنیم و همواره کار درست را انجام دهیم.
 
به طور مثال، فرض کنید شما در یک مسابقه شرکت کرده‌اید و در آخرین دقایق بازی، می‌توانید با تقلب و یک حرکت غیر اخلاقی برنده شوید. در چنین حالتی، شما دو انتخاب دارید: یا می‌توانید حقه ای پیاده کنید و با یک فریب برنده بازی شوید، یا به مسئولیت اجتماعی توجه کنید و بازی را با احترام به حقوق بازیکنان دیگر پیش ببرید. حتی اگر مجبور باشید بازی را به حریف واگذار کنید.
 
با استفاده از فلسفه، می‌توانید به این سؤال پاسخ دهید که چرا باید به مسئولیت اجتماعی توجه کنید، چرا نباید بازی را با تقلب جلو ببرید و چرا این امر انقدر اهمیت دارد. به عنوان مثال، می‌توانید با پرسش و گفتگو به این نکته توجه کنید که بازی غیر اخلاقی و همراه با فریب و حقه، چه آسیب‌هایی به همراه خواهد داشت.
با روش های تقویت مهارت نوشتن در کودکان رو آشنا شو!

هدف فلسفه برای کودک چیست؟

فلسفه برای کودکان و نوجوانان ۲ هدف مهم و بنیادی دارد:
 
1_ به کودکان و نوجوانان از همان دوره شکل گیری تفکر می آموزد که هر مسئله و موضوعی را چشم بسته قبول نکنند و برای پذیرش آن در ذهن خود پرسش مطرح کنند. اگر دلیلی داشتند آن را بپذیرند؛ به بیانی دیگر تفکر انتقادی داشته باشند و با نگاهی کنجکاوانه به دنیای اطرافشان نگاه کنند.
 
2_ در برابر نظرات مخالف خود انعطاف داشته باشند و برای آنها ارزش قائل شوند. این مهارت به کودکان کمک می کند تا بتوانند با افرادی که نظریات و باورهای مختلفی دارند به خوبی ارتباط برقرار کنند و در مواجهه با نظریات مخالف با صبر و احترام عمل کنند. لازم به ذکر است که انعطاف پذیری در برابر نظرات دیگران یکی از مهم ترین مهارت ها به شمار می رود که باید در بطن وجود هر انسانی نهادینه شود.
 
هدف فلسفه برای کودکان چیست؟

چطور کودک متفکر تربیت کنیم؟

برای تربیت کودک متفکر شما باید ذهن انتقادی آنها را رشد دهید. ذهن انتقادی به معنی نفی افکار دیگران نیست، بلکه نپذیرفتن هر حرفی است. برای این کار شما والدین و معلمان باید جلسات کتابخوانی داشته باشید و بعد از خواندن کتاب از کودکان و نوجوانان بخواهید که در مورد دلیل اتفاقات پیش آمده صحبت کنند. 

 نکته مهم در این گفتگوها این است شما که فقط باید نظرات آنها را بشنوید و نباید تایید یا رد کنید چون هدف پرورش قدرت سوال کردن و تفکر است.

آیا فلسفه به کودکان کمک می‌کند تا بهتر با مسائل پیچیده روبرو شوند؟

بله. در دنیای پر از اطلاعات و ابزارهای فناوری، کودکان نیاز دارند تا مهارت‌هایی را برای پیش‌بینی و تفسیر جهان اطراف خود بیاموزند. فلسفه به آنها کمک می‌کند تا در مسائل پیچیده تفکر کنند، به دنبال چشم‌اندازهای جدید بگردند و نقطه نظر خود را با استدلال منطقی توجیه کنند.
 
همچنین، فلسفه به کودکان کمک می‌کند تا با پیچیدگی‌های جهان به شکلی که در دنیای واقعی به وجود می‌آیند، بهتر سازگار شوند. آنها با توجه به این مورد که به دنبال پاسخ به سؤالات پیچیده هستند و مطالعه مسائل اخلاقی و فلسفی، مهارت های تفکری آنها را توسعه می دهد، می توانند از این مسئله کمک بگیرند تا بهتر با مسائل پیچیده روبرو شوند.

فلسفه همانند آموزش ماهیگیری است

مهارت هایی که کودکان و نوجوانان در این حوزه می آموزند، مثل آموزش ماهیگیری است که به آنها روش های تفکر درست، خلاقانه و مشارکتی را آموزش می دهد، چرا که اندیشمندان پس از سالها تحقیق به این نتیجه رسیدند که بسیاری از ما بزرگسالان قدرت استدلال مسائل را نداریم و تنها و تنها دلیلش این است که این توانایی در کودکی ما به خوبی رشد نکرده است.
 
“فلسفه برای کودکان معتقد است که دنیای ما نیاز به کودکان و سپس شهروندانی متفکر دارد تا با کمک آنها بتوان دنیایی زیباتر و آرام تر ساخت”
 

سخن آخر

با توجه به نکات ذکر شده می توانیم این گونه نتیجه بگیریم که فلسفه به کودکان کمک می‌کند تا به دنبال پاسخ به سؤالات پیچیده بگردند و بهتر با مسائل پر چالش رو به رو شوند. از طرفی، این مهارت‌ها برای آنها در آینده بسیار مفید خواهد بود و باعث می‌شود که به عنوان فردی خلاق و مستعد از پیچیدگی‌های جهان چشم پوشی نکنند.
امتیاز دهید