برای بسیاری از والدین کودکان پیش دبستانی، آغاز سال های اول مدرسه می تواند ترسناک باشد زیرا این مرحله یکی از مهمترین مراحل زندگی کودکان است. زمانی که فرزند شما شروع به مدرسه رفتن می کند، بخش عمده ای از آموزش او از دسترس شما خارج می شود، میزان بازی او کمتر و کار جدی اش بیشتر می شود. در دهه های اخیر رویکردهای متفاوتی برای آموزش عمیق همراه با بازی و خلاقیت برای کودکان به وجود آمده است که یکی از آنها رویکرد آموزشی رجیو امیلیا است. در ادامه این مقاله سایت کتاب و کودک بیشتر به این رویکرد و چگونگی تاثیر آن روی پرورش خلاقیت کودکان پرداخته ایم.
رویکرد آموزشی رجیو امیلیا چیست؟
رویکرد رجیو امیلیا یک رویکرد آموزشی مربوط به اوایل دوران کودکی است که پس از جنگ جهانی دوم از شهری در ایتالیا سرچشمه گرفته است. بنیانگذار این رویکرد “لوریس مالاگوتزی”، معتقد بود که کودکان پس از جنگ جهانی دوم نیاز به یک نوع آموزش جامعتری دارند. او سبک رجیو امیلیا را بر اساس این باور آغاز کرد که هر کودک منحصر به فرد است و توانایی های خود را به روش های مختلف بیان می کند.
رویکرد آموزشی رجیو امیلیا یک رویکرد و فلسفه آموزشی و تربیتی است که بر آموزش کودکان پیش دبستانی و ابتدایی متمرکز است. این رویکرد یک برنامه درسی دانش آموز محور، خلاقانه و سازنده است که از یادگیری تجربی کودکان در محیط های مختلف استفاده میکند. این برنامه بر اساس اصول احترام، مسئولیتپذیری و انجام تکالیف به صورت پروژههای فردی و گروهی، کشف و بازی است.
فلسفه رویکرد رجیو امیلیا
در فلسفه این رویکرد آموزشی اعتقاد بر این است که کودکان در سال های اولیه رشد شخصیت خود را شکل می دهند و می توانند ایده های خود را به زبانها و شیوههای متفاوت بیان کنند. هدف از رویکرد آموزشی رجیو امیلیا این است که به کودکان بیاموزد چگونه از این زبان های نمادین (مانند نقاشی، مجسمه سازی، نمایش) در زندگی روزمره استفاده کنند.
بنابراین هنر نقشی اساسی در این رویکرد دارد به این معنی که دانشآموزان رجیو امیلیا به جای اینکه صرفاً کار هنری انجام دهند، هنر را از طریق تمام حواس پنجگانه خود تجربه میکنند. آنها همیشه به هنر دسترسی دارند و از مواد مختلفی از سیم گرفته تا خشت و حتی زغال چوب استفاده می کنند. کودکان از هنر برای بیان خود و گسترش تفکر خلاق و انتزاعی خود استفاده می کنند.
این روش یک محیط یادگیری مشترک بین کودک، معلم یا مربی و والدین ایجاد می کند که در آن معلمان هم در کنار کودکان یاد می گیرند و والدین هم در این آموزش مشارکت می کنند. رویکرد آموزشی رجیو امیلیا با کمک گرفتن از حواس پنجگانه کودکان (بینایی، شنوایی، لامسه، چشایی و بویایی)، آموزش را خلاقانه تر و یادگیری را برای کودکان عمیق تر می کند.
از محصولات بی نظیر سایت هم تا دیر نشده، دیدن کنید!
ترفند پرورش خلاقیت کودک با رویکرد رجیو امیلیا
رویکرد آموزشی رجیو امیلیا رویکردی مرتبط با پرورش خلاقیت کودکان است. یکی از نکات جالب این رویکرد بدین شکل است که زمین مهدکودک ها را از جنس های مختلف می سازند، یعنی؛ قسمتی از زمین را چوب، قسمتی را سنگ، قسمتی را سبزه و … تشکیل می دهد تا وقتی کودکان روی زمین راه می روند با کف پا جنس های مختلف را لمس کنند. شما هم می توانید پارچه ها و وسایلی که از جنس های مختلف تشکیل شده اند را تهیه کنید و همین روش را در منزل پیاده کنید :
- اگر فرزندتان نوزاد است می توانید خودتان اجسام را به کف پاهایش بمالید،
- اگر فرزندتان کمی بزرگتر است و توانایی نشستن و گرفتن اجسام را دارد وسایل را به دستش دهید تا آنها را کاملا لمس کند و با جنس های مختلف آشنا شود.
این موضوع نه تنها به رشد خلاقیت فرزند شما کمک می کند بلکه هوش او را هم افزایش می دهد.