روان خوانی کودکان

با عرض سلام و ادب خدمت همه عزیزان کانال کتاب کودک و نوجوان

مادرمحترمی به من پیام دادند و گفتند که پسر 7 ساله ای دارند که روان خوانی اش ضعیف است به همین دلیل نسبت به خواندن کتاب علاقه نشان نمی دهد و دائم می گوید من که خواندنم قوی نیست برای چه باید کتاب بخوانم ؟

ایشون از من خواستند که راهنماییشان کنم به همین دلیل این فایل را تقدیم میکنم به این مادر گرامی و تمام عزیزانی که فرزند 7 یا 8 ساله ای دارند و می خواهند که از این زمان فراغت کودکانشان برای تقویت روخوانی و روانخوانی آنها استفاده کنند.
پیش از هرچیز باید ببینیم که چرا این مشکل برای برخی از کودکان به وجود می آید؟

تحقیقات نشان داده است که بیشتر کودکان پسر این مشکل را دارند، به بیانی تعداد پسرانی که این مشکل را دارند 4 برابر دختران است. این مشکل می تواند علت های بسیاری داشته باشد اما مهم ترین آن عدم تمرکز کافی است.

معمولا این کودکان به دلیل هیجان یا انرژی زیادی که دارند دامنه ی توجه شان کوتاه و کم است که این توجه و تمرکز کم باعث به وجود آمدن ضعف در روان خوانی میشود؛ برای مثال این کودکان به نقطه گذاری ها،علامت گذاری ها و معانی کلمات توجه ندارند به همین دلیل در روخوانی دچار مشکل می شوند.

از آنجایی که این اتفاق در سال های اولیه ورود به دبستان می افتد ممکن است باعث سرخوردگی و ناامیدی این کودکان شود به همین دلیل والدین و معلمان باید توجه ویژه ای به حل این مشکل داشته باشند تا با حل کردن آن هم اعتماد به نفس کودکان را افزایش بدهند هم باعث علاقه مندی کودکان به مطالعه بشوند.
اما چه باید کرد؟
درقدم اول و مهم ترین راهکار برخورد شما والدین و معلمان عزیز است. شما هر چقدر که برخورد تندی را با این عزیزان داشته باشید مشکل را حادتر می کنید. شما باید توجه داشته باشید که در این جور مواقع به هیچ وجه از جملاتی مثل: “چرا اینجوری میخونی؟”، ” این که درست نیست”، “یعنی این هم نی تونی بخونی؟”، “از دوستت یاد بگیر “و جملاتی اینچنین استفاده نکنید.شما باید برای این کودکان حس اطمینان خاطر از اینکه آنها را درک میکنید ایجاد کنید.
همچنین وقتی این بچه ها در حال خواندن مطلبی به مشکلی بر می خورند نباید به سرعت اصلاحشان کنید،کمی به آنها فرصت بدهید، بعد از او بپرسید می خواهی کمکت کنم؟ و اگر اجازه داد در حد راهنمایی کمکشان کنید. صبر و شکیبایی شما مهم ترین عامل در برطرف کردن این مشکل و ضعف است.
خوشبختانه در سال های اخیر کتاب هایی برای روان خوانی کودکان سال های ابتدای دبستان چاپ شده که داستان های ساده ای دارند و با توجه به حروفی است که آنها یاد گرفته اند. این کتاب ها در سطح های مختلف هستند که در سطوح ابتدایی کلمات همراه با نشانه گذاری اند. خواندن این کتاب ها بسیار مفید و اثرگذارند.

بعد از این مرحله یعنی زمانی که فرزند یا شاگرد شما توانست داستان ها را بخواند،کتاب های داستانی را برایش تهیه کنید که کوتاه و ساده هستند و متن هر صفحه یک یا نهایت سه خط است؛ از آن جایی که این کتاب ها حجمشان کم است، خواندشان زمان زیادی نمی برد به همین دلیل باعث ایجاد اعتماد به نفس و اشتیاق به مطالعه در کودکان می شود چون این عزیزان می بینند که به تنهایی توانستند یک کتاب را بخوانند.
والدین گرامی و معلمان محترم لطفا با انجام این راه کارهای ساده قدمی محکم در علاقمند کردن این کودکان به کتاب و مطالعه بردارید و با این کارتان آینده ای متفاوت و زیبا برای این عزیزان بسازید.

 

دوستان اگر سوالی در این رابطه داشتید می توانید از طریق کانال تلگرام @ketabkoodak  و یا وب سایت fatemehmadani.com سوالات خود را مطرح کنید.

فاطمه معدنی
نویسنده و پژوهشگر کتاب کودک

امتیاز دهید