برای پرورش خلاقیت کودکان ما به ابزارهای متفاوتی نیاز داریم که بسیاری از این وسایل در دسترس همه ما هستند که خیلی مواقع به آنها بی‌توجه هستیم. اطلاعات داشتن نسبت به کاربرد این ابزارها، کمک می‌کند تا آگاهانه از آنها در جهت داشتن کودکانی خلاق استفاده کنیم. در ادامه مقاله  سایت کتاب و کودک  به معرفی فعالیت های تقویت خلاقیت کودکان  پرداخته‌ایم.
 
داخل این ویدیو تصمیم دارم 5 وسیله ی خیلی ساده را به شما معرفی کنم  تا با کمک آنها بتوانید خلاقیت فرزندتان را به شکل چشم گیری افزایش دهید. پس با من همراه باشید.
 

5 نمونه از فعالیت های تقویت خلاقیت کودکان

1. قیچی

قیچی (برای بچه های زیر ۴ سال قیچی کاغذبری) یکی از ذ است که به تقویت مهارت دست ورزی بچه ها   کمک می کند. همچنین هنگام قیچی کردن خرده های کاغذ و پارچه، دست، مغز و چشمان کودک به یک هماهنگی رسد و همین باعث می شود نیمکره های چپ و راست فرزند شما هم زمان فعالیت کرده و خلاقیت او بیشتر شود.

شما می‌توانید به کودکان کمک کنید تا به شیوه‌های گوناگونی از قیچی استفاده کنند :

1. کاغذ را به شکل‌های متفاوت تا کنید و از کودک بخواهید که به هر صورت که دوست دارد، کاغذ را قیچی کنند. سپس کاغذ را باز کنید؛ زیرا شکل‌های تصادفی که از کاغذ استخراج می‌شوند برای کودکان بسیار هیجان انگیز هستند.

2. بریدن کاغذ به صورت اشکال هندسی، در این روش شما شکل‌های هندسی ساده مثل مثلث و مربع را روی کاغذ می‌کشید و از کودک خود می‌خواهید آنها را قیچی کند. توجه کنید که در این روش هدف‌ برش تمیز و بی‌نقص نیست زیرا کاملا واضح است که رسیدن به این مهارت نیاز به زمان و تمرین دارد. تاکید بر تمیز بریدن اشکال هندسی، کودکان را به سمت کمال‌گرایی سوق می‌دهد.

قیچی یکی از فعالیت های تقویت خلاقیت کودکان

۲. روزنامه ها و مجله ها

داخل خانه اکثرمان روزنامه و مجله‌های باطله‌ بسیاری پیدا می شود که فکر می کنیم وجودشان بی‌اهمیت هست ولی شما با کمک این دو وسیله می توانید خلاقیت فرزندتان را پرورش دهید. کودکان می توانند تصاویر مورد علاقه خودشان را داخل روزنامه و مجله پیدا کنند و با قیچی آن ها را برش دهند (بدین شکل مهارت دست ورزی آنها هم تقویت می شود). سپس می توانند راجع به عکس های انتخابی خود با شما صحبت کنند؛ به عنوان مثال چرا این عکس را بریده اند و چه قسمت هایی از آن را بیشتر دوست داشته اند.
کودکان بالای ۴ و ۵ سال که توانایی صحبت کردن دارند و عاشق قصه گفتن هستند می توانند با کمک این تصاویر برای شما قصه های متفاوتی تعریف کنند. کودکان بالای ۷ و ۸ سال که توانایی نوشتن دارند می توانند قصه های خلاقانه خودشان را برای شما بنویسند؛ بدین شکل هم به تصاویر بیشتر و عمیق تر نگاه می کنند و هم قدرت بیان و قصه گویی آنها تقویت می شود.
روزنامه ها و مجله ها فعالیتی تقویت خلاقیت کودکان

3. کاغذ رنگی

کاغذ رنگی استفاده های متنوعی دارد، می توانید آن ها را در دسترس کودکتان قرار دهید تا با کاغذهای رنگی کاردستی، کلاژ نقاشی درست کند و یا حتی آن ها را ببرد. برای کودکان کم سن تر (زیر ۲ و ۳ سال) بهتر هست خودتان یک سری طرح های ساده بکشید و اجازه بدهید کودک شما با قیچی دور آن را قیچی کند.
کودکانی که کمی بزرگتر هستند می توانند با استفاده از کاغذرنگی، طرح ها و کلاژهای متفاوتی بسازند و براساس آن برای شما قصه بگویند. کودکان بالای ۸ و ۹ سال که می توانند به طور مستقل کاردستی درست کنند، استفاده از این کاغذرنگی ها به عنوان یکی دیگر از فعالیت های تقویت خلاقیت کودکان، به افزایش استعداد کودک بسیار کمک می کند به طوری که فرزند شما می تواند کاردستی های متنوعی به کمک کاغذرنگی بسازند.
توجه کنید:  برای پرورش خلاقیت کودکان با کاردستی، نباید به آنها الگو و طرح‌های از پیش ساخته شده دهید زیرا الگو دادن خلاقیت کودکان را از بین می‌برد و این پیام را به کودکان خود می‌دهیم : “مهم نیست تو چه ایده‌ای داری، تو باید از ما پیروی کنی” و این برخلاف رشد خلاقیت کودکان است. اما اگر هم برای موضوعاتی مانند کاردستی سفره هفت‌سین مجبور به دادن الگو هستید از کودکان بخواهید که بعد از درست کردن آن طرح، خودشان هم ایده‌های دیگری به کارشان اضافه کنند تا کاری متفاوت خلق کنند.
کاغذ رنگی برای پرورش خلاقیت

4. انواع وسایل رنگ : (خصوصا رنگ انگشتی)

همان طور که می دانید مواد داخل رنگ انگشتی به شکلی است که ضرری برای دست و پوست بچه ها ندارد. به همین دلیل می توانند آزادانه با دستشان نقاشی بکشند؛ اثر انگشت بگذارند، اثر پا بگذارند، اثر دست بگذارند و…
این موضوع برای بچه ها بسیار لذت بخش است زیرا بچه ها بدون واسطه، یعنی بدون قلمو و مداد، تنها با رنگ و دست به نقاشی می کشند.
همچنین این کار به شدت روی نیمکره ی راست مغز کودکان که نیمکره ی مرتبط با خلاقیت است تاثیر گذاشته و به آنها کمک می کند که ذهن بازتری داشته باشند و بتوانند ایده های متفاوت تری ارائه بدهند. شما برای داشتن کودکی خلاق می‌توانید شرایطی را برای کودکان فراهم کنید که از رنگ‌ها آزادانه استفاده کنند و رنگ‌های تصادفی را به نقاشی‌های معنی و مفهوم دار تبدیل کنند که این روش یکی از تکنیک‌های نقاشی خلاق است‌.
پس فراموش نکنید:  برای بچه ها حتما و حتما رنگ انگشتی بگیرید، یک فضایی را فراهم کنید تا بتوانند نقاشی کنند، کثیف کاری کنند و نگرانی و ترسی هم از این موضوع نداشته باشند.
اگر می‌خواهید با تکنیک‌های بیشتری آشنا شوید، دوره نقاشی خلاق حتما مناسب شما است.
انواع وسایل رنگ و فعالیت های تقویت خلاقیت کودکان

۵. لگوها و اسباب بازی های ساختنی

این اسباب بازی ها از قطعات ریز ساخته شده اند و کودکان را مجبور می کنند مدام درگیر این موضوع باشند که چطور قطعات را کنار هم بچینند تا یک اسباب بازی کامل داشته باشند. همین موضوع به قدرت پردازش مغز کودکان بسیار کمک می کند و تمرکز آنها را بالا می برد؛ پس هنگام خریدن اسباب بازی، از خریدن لگو غافل نشوید به این دلیل که یکی از موثرترین  فعالیت های تقویت خلاقیت کودکان است.
توجه کنید:  برای کودکان زیر ۳ سال لگوهای بزرگ تهیه کنید چرا که ممکن است کودکان آن‌ها را در دهان‌ خود بگذارند و به علاوه گرفتن لگوهای کوچک برای این کودکان سخت و خسته‌کننده است. تحقیقات نشان داده اند اسباب‌بازی‌های ساختنی مانند لگو بسیار بر تقویت هوش فضایی_بصری و ریاضی_منطقی کودکان (دو نوع از هوش‌های هشتگانه گاردنر) تاثیر دارد و این کودکان می‌توانند در آینده معماران و طراحان خلاقی شوند.
چنانچه می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد هوش‌های هشتگانه کودکانه داشته باشید و هوش کودک خود را در زمینه‌های مختلف تقویت کنید، ما دوره هوش‌ساز را به شما پیشنهاد میکنیم.
4/5 - (27 امتیاز)